Om du är på jakt efter en ny Airtrack till din dotter eller son och inte vet vilken av de många modellerna du ska köpa, får du här en liten guide som hjälper dig att hitta rätt.
Det finns i princip fyra saker du måste ta hänsyn till: Airtrackens längd, höjd, pris och om den är fylld med giftiga kemikalier. Dessutom kan mindre saker som bredden, färgen och varumärket naturligtvis också spela en viss roll. Men låt oss börja med att titta på varför Airtracks längden är viktig.
Läs också: Vilken gymmatta är bäst?
Längden på din Airtrack påverkar hur många hopp du kan göra på den. Hur mycket fart du kan få på dina hopp och därmed hur högt du kan komma upp i luften. För nybörjare är det därför ofta lättare med en kort Air track på 3-4 meter. Den är förhållandevis billig, väger inte mycket och är lätt att ta med sig till vänner. Här kan du enkelt träna enskilda hopp och korta serier av hopp. För äldre personer som vill ha lite mer fart eller är tillräckligt skickliga för att sätta ihop olika hopp är en längre Airtrack att föredra. En cirka 5 meter lång modell är vanligtvis ett bra val för denna grupp. För de riktigt skickliga gymnasterna med flera års erfarenhet av gymnastik är en 6-8 meter lång modell det självklara valet. Då finns det plats för den i trädgården eller där den ska användas.
En sak att tänka på när du väljer längd på Airtrack är var den kommer att användas. Är den endast avsedd för utomhusbruk eller kan den också användas inomhus? På vissa Airtrack-modeller kan du börja med en 3 meter lång modell, som du kan träna på både inomhus och utomhus, och sedan köpa en extra 3 meter lång modell plus en kardborrekontakt, så att du kan ansluta dem till en lång 6 meter lång Airtrack. Då har du möjlighet att använda dem både inomhus och utomhus.
Läs också: Varför välja en Airtrack för gymnastikträning?
Höjden har stor betydelse för hur mycket studs du får på Airtrack. Det vill säga hur mycket extra höjd Airtrack ger dig när du hoppar på den. En typisk höjd för nybörjare är 10 cm där du får lite extra hjälp, vilket ofta räcker för att du ska klara av de hopp som du inte skulle klara av på en vanlig gymmatta. Om du vill ha det lite roligare kan du välja en 15 cm-modell som ger lite mer studs, och för de mer skickliga gymnasterna är en 20 cm-modell förmodligen att föredra. Tänk på att ju tjockare modell du väljer, desto mer kostar den och desto tyngre är den.
För elitgymnaster och tävlingar är en 30 cm-modell vanligtvis den bästa att välja, men då pratar vi inte längre om lek och skoj på bakgården.
En annan viktig detalj som många inte tänker på är vad som finns i din Airtrack. Nästan alla Airtracks innehåller huvudsakligen PVC-plast, vilket i allmänhet inte är något problem. Problemet är att PVC-plast vanligtvis är stark, hård och styv, vilket inte är de egenskaper som du behöver i en Airtrack. Därför tillsätts ftalater i de allra flesta modeller för att mjuka upp plasten. Detta ger Airtracken den välkända mjuka ytan som gör den så användbar för hoppning och gymnastik. Problemet här är att ftalater är hormonstörande och det rekommenderas att ha så lite kontakt som möjligt mellan hud och ftalater. När barn hoppar runt eller leker på Airtrack är det ofta mycket kontakt mellan plasten och huden, vilket kan leda till sterilitet senare i livet och en mängd andra problem. Ju mer barnet utsätts för ftalater i vardagen, desto större är risken för problem. Därför rekommenderar jag att detta också är något som bör ingå i övervägandet av vilken Airtrack man ska köpa. Mycket få modeller, till exempel GymPlay Airtracks, är helt fria från skadliga ftalater. Om det inte är något som tillverkaren eller återförsäljaren direkt annonserar kan du vara nästan helt säker på att Airtrack innehåller ftalater.